Bronzen beelden van beeldend kunstenaar

Als beeldend kunstenaar praat ik graag over mijn bronzen beelden en alles dat erbij komt kijken....


Bij de bronsgieterij komt er nog het e.e.a. bij....

25-09-2017

Een geboetseerd beeld van was wordt een wasmodel genoemd. Als het af is kan het in brons gegoten worden, maar eerst moeten alle ontluchtingskanalen en giettappen aangebracht worden.

Dit is een secuur werkje, een netwerk van dikke en dunnere kanalen zorgt ervoor dat straks bij het ingieten van het vloeibare brons de hete lucht kan ontsnappen zodat het beeld zo perfect mogelijk uit de vorm komt.

Na het gieten zullen de giettap en alle ontluchtingskanalen er weer afgeslepen moeten worden waarna het beeldje verder bewerkt wordt en het beeld gepatineerd kan worden. Tijdens het patineren wordt het beeld met een grote brander verhit en de verschillende chemicaliën met een kwast aangebracht en ingebrand om zo de kleurlaag te verkrijgen die het brons beschermt tegen invloeden van buitenaf.


Een bronzen beeld maken gaat zo....

30-08-2017

cursus bronzen beeldje maken

Het komt weleens voor dat iemand tijdens een bezoek aan mijn atelier wil weten hoe een bronzen beeld eigenlijk tot stand komt. Dit is natuurlijk geen workshop beelden maken maar ik wil hier graag even een tipje van de sluier oplichten.

De modelleerwas waarmee geboetseerd wordt is zacht dus heb je een drager nodig, een constructie waarop de was in kleine stukjes aangebracht wordt.
De kern kan bijvoorbeeld gemaakt worden van dun koperdraad dat in vorm gebogen wordt en dat later in zijn geheel opgenomen wordt in het bronzen beeld. Een versteviging van brandbaar materiaal, dat in zijn geheel verdwijnt in de uitsmeltoven, kan er ook voor zorgen dat het beeld tot het laatste moment zijn vorm behoudt. Nu de draadfiguur nog in de gewenste vorm buigen en dan net zolang kleine stukjes was aanbrengen. Ben je tevreden met het eindresultaat dan is het beeld klaar om naar de bronsgieterij te brengen!


Probeer maar eens een beeldje te maken als het warm is....

20-06-2017

Als het buiten 31 graden is dan is het in mijn atelier niet veel koeler, best lastig als je een opdracht hebt lopen om een beeld te ontwerpen! De modelleerwas smelt namelijk bij hoge temperaturen en als het zo warm is dan kun je niet boetseren omdat de was te zacht wordt. Een oplossing is om het wasmodel tussendoor steeds opnieuw te koelen in koud water tot het voldoende is afgekoeld om verder te kunnen werken.

Mijn atelier is helaas niet geschikt voor airco, dus ventilator aan en doorwerken maar!


Werk aan de website.

12-06-2017

Gelukkig kan ik zelf mijn website maken en onderhouden want er valt altijd wel iets te veranderen, aan de lay out of tekstueel, foto's maken en vervangen, bijhouden welke beeldjes niet meer beschikbaar zijn voor de verkoop...... het hoort er allemaal bij.

Wat ik erg leuk vind is het SEO gedeelte, ( zoekmachine optimalisatie) je site zo optimaliseren dat hij goed scoort bij Google en andere zoekmachines!

12-06-2017